Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwste Slimme Tekst: De Industriële Revolutie

De Industriële Revolutie, vanaf ongeveer 1750 in Engeland, was bepalend voor de geschiedenis erna. Belangrijk en interessant, maar er was nog geen Slimme Tekst over. Nu wel. Eigenlijk zijn het er twee: de Industriële Revolutie en de vooruitgang in kort bestek (met een hoofdrol voor de stoommachine) en een minder vrolijke tekst over de slechte arbeidsomstandigheden van vooral kinderen in die tijd. In dat deel van de tekst is de hoofdrol weggelegd voor 10-jarige Betje uit Enschede. Met deze twee teksten kun je veel, vooral binnen thema’s en projecten. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwe tekst over de Zeven Wereldwonderen

De Slimme Tekst over de zeven wereldwonderen was zelf ook verouderd. Ik heb een nieuwe tekst geschreven over deze bijzondere bouwwerken van de klassieke oudheid. De begrippen ‘oudheid’ en ‘klassieke oudheid’ worden er ook in verklaard. De kinderen gaan ook op zoek naar ‘nieuwe’ wereldwonderen. De tekst is voorzien van een uitgebreide close reading-uitwerking in drie sessies. Het staat de leerkracht vrij dat al dan niet te gebruiken. In de derde sessie vind je opdrachten die je ook in andere werkvormen kunt laten uitvoeren.

Geplaatst op Geef een reactie

Goed gedaan!

Groep 7/8 van basisschool John F. Kennedy in Dordrecht boog zich over de tekst over slechtziendheid en Louis Braille. De resultaten zijn prachtig: veel goed verwerkte informatie én een impressie van hoe slechtzienden een boom waarnemen. Knap hoor.

Geplaatst op Geef een reactie

Die Bram toch…

De tekst over Bram en de voedselbank is ook dit jaar weer veel aangevraagd. Past dan ook bij Kerstmis. De kinderen van De Plataan in Velsen-Noord maakten een plattegrond van de locaties uit het verhaal, met prachtig resultaat. Groep 8 van IKC Van Kampen in Vlaardingen gaf er een eigen draai aan. Hun leerkracht verzon zelf een opdracht (altijd leuk): hoe ziet Bram eruit en wat zijn zijn eigenschappen? Ik maak van de gelegenheid gebruik iedereen een fijne jaarwisseling te wensen. Ik zie de volgers van deze site graag terug in 2024 voor meer Slimme Teksten.