Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwe Slimme Tekst: Tula

160 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft. Door Nederland, praktisch als laatste. Na nog eens tien jaar waren de slaven pas echt vrij. In dit herdenkingsjaar zijn basisscholen door de regering opgeroepen aandacht besteden aan deze historische gebeurtenis. Eén van de exponenten van de slavernij was de Curaçaose opstandelingenleider Tula. Deze Slimme Tekst behandelt het verloop van de opstand in 1795 én de negatieve beeldvorming die Tula na zijn dood nog lang achtervolgd heeft. Hoe kan het dat hij zo lang een ‘schurk’ bleef in onze Nederlandse ogen? Mooie gesprekstof. Hier is de eerste pagina afgebeeld. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Teksten voor tieners 10-14

Het 10-14 onderwijs in Nederland groeit. Steeds meer leerlingen en hun ouders en leerkrachten kiezen voor een andere route naar het voortgezet onderwijs. Deze onderwijsvorm kent zijn uitdagingen, met name de verschillende wettelijke eisen die aan de leerlingen van groep 7/8 en klas 1/2 worden gesteld. De combinatie van begrijpend lezen en wereldoriëntatie (in Slimme Teksten bijvoorbeeld) geven de leerlingen van zowel PO als VO op een Tienerschool de kans samen aan een tekst of opdracht te werken, zonder dat storende muurtje ertussen. Echter, differentiatie is soms toch wenselijk. Er is nu een aantal Slimme Teksten met twee versies: eentje voor 7/8 van het PO, eentje voor 1/2 van het VO. Zelfde onderwerp, net anders ‘aangevlogen’.

De set 10-14 teksten van Slimme Teksten moet nog groeien, maar voorlopig staat er een aantal op deze pagina en verder. Bij belangstelling hoor ik het weer graag via de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Fijn dat je er bent!

Al een paar jaar breng ik deze bestaande Slimme Tekst onder de aandacht. De tekst is zeer geschikt voor het begin van het schooljaar. In verhalende vorm behandelt de tekst de uiteenlopende afkomst van een multiculturele klas. Ik stuur een Powerpoint mee met foto’s van BN’ers ‘van kleur’. Ga je de opdracht ook doen? Die is erg verhelderend voor de kinderen. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Indonesië-herdenking

Vandaag, 15 augustus, is de jaarlijkse herdenking van het einde van WO2 in ‘de oost’. Japan gaf zich over en ‘Nederlands-Indië’ zou weer onder Nederlands bestuur komen. Althans, dat was de bedoeling. Hoe anders dat liep, staat uitgebreid beschreven in deze set van drie eerder verschenen Slimme Teksten, met opdrachten en uitgebreide toelichting. Hier staat de eerste tekst afgebeeld. Hoewel het op dit moment in alle regio’s nog vakantie is, wil ik deze teksten toch weer onder de aandacht brengen. Ze zijn geschikt voor de groepen 7 en 8 en de brugklas, al ligt dat natuurlijk aan je leerlingen. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Nieuw Slim Project (in aanbouw): slavernij

In dit herdenkingsjaar is een aantal Slimme Teksten samengebracht als Slim Project ‘Slavernij’. De teksten hebben in meer of mindere mate te maken met de slavenhandel en slavernij waar Nederland zich schuldig aan heeft gemaakt. Binnenkort wordt het project uitgebreid, zoals je kunt lezen op deze pagina. Het is wellicht passend om in het herdenkingsjaar (grofweg het komende schooljaar) door middel van dit project aandacht te besteden aan de slavernij in ‘de west’ en ‘de oost’.