Geplaatst op Geef een reactie

Slavenarchief Curaçao

Op 17 augustus 2020 komt het slavenregister van Curaçao online te staan (Nederlands Nationaal Archief). Op die datum is het 225 jaar geleden dat de slaaf Tula op Curaçao een opstand begon tegen de slavenhouders. Tula (zie afbeelding) komt voor in de Slimme Tekst over Curaçao, die verder allerlei andere aspecten van het eiland behandelt. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Slimme Teksten voor iedereen

Black Lives Matter, J.P. Coen, slavernij en kolonialisme… de wereld lijkt in recordtijd schoon schip te willen maken. In veel gevallen terecht, vind ik. Er is nog een wereld te winnen, ook in het onderwijs. Slimme Teksten zijn er echter niet om een mening op te dringen of een politiek punt te maken. Ze zijn er, naast andere doelen, om te verhelderen. Ik heb een pakket bestaande Slimme Teksten samengesteld dat zeer verschillende aspecten van deze kwestie behandelt. De kinderen maken zo kennis met de uiteenlopende manieren waarop we omgaan met het streven naar menselijke waardigheid (en soms helaas met het tegendeel ervan). Van de VOC tot Mandela, van Artikel 1 tot de Internationale Taalklas. Zeven teksten over ik, de ander en hoeveel we op elkaar lijken. Iets voor de start van het schooljaar? Ga naar de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Slim Project ‘Wetenschap & Techniek’

De tekst over polders die onlangs verscheen is toegevoegd aan Slim Project ‘Wetenschap & Techniek’. Een ‘Slim Project’ is een verzameling Slimme Teksten met hetzelfde thema, in dit geval dus W&T. Als je het hele project aanvraagt: ‘polders’ zit er nu bij. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwste Slimme Tekst: Nederland polderland

Nederlandser krijg je het niet: een Slimme Tekst over polders. Aan de hand van het droogleggen van de Haarlemmermeer gaat deze tekst in op dit oer-Hollandse fenomeen. De kinderen lezen en leren over de techniek erachter en ze krijgen woordenschat mee. Opdrachten inbegrepen, uiteraard. Welke collega durft het aan de ‘live’ opdracht uit te voeren met de kinderen? Reserveer de zandbak maar vast. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.

Het lijkt zo makkelijk, maar ondertussen…

Geplaatst op Geef een reactie

Test: Slimme Teksten jong

Ik krijg vaak de vraag of er Slimme Teksten zijn voor jonge kinderen. De teksten die ik schrijf en plaats zijn immers gemaakt voor de bovenbouw. Als test heb ik drie teksten gemaakt die mij geschikt lijken voor eind groep 3 en groep 4. De teksten zijn eenvoudig en kort(er), maar behandelen wel WO-onderwerpen. Althans, de drie teksten die ik tot nu toe heb gemaakt. De teksten gaan vergezeld van opdrachten en een leerkrachtdeel met vragen én meer opdrachten. Hier afgebeeld zijn de voor- en achterkant. Echter: het is een test. Wil je mij dus, als tegenprestatie, feedback geven? Als het bevalt, volgen er meer. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.