Geplaatst op Geef een reactie

Tekst Londen aangepast

Het is je niet ontgaan: koningin Elizabeth II is overleden. In het voorjaar opende ze nog de nieuwe Londense metrolijn Crossrail, ook wel de Elizabeth Line genoemd (of ‘Lizzie Line’). Fijn voor het drukke Londen, maar de metrokaart bij de Slimme Tekst over de Londense metro klopte niet meer. Nu weer wel. De vragen (over het overstappen, de snelste route etc.) zijn ook aangevuld. De tekst, kaart, vragen en opdrachten zijn in het Engels. De tekst is dan ook onderdeel van de Smart Texts, de Engelstalige Slimme Teksten. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwste tekst: voedsel en spijsvertering

Er is veel aandacht in het onderwijs voor voeding en het menselijk lichaam. Terecht! De nieuwe Slimme Tekst combineert informatie over voedingsstoffen met uitleg over organen en spijsvertering. Wat doen die koolhydraten, vetten, proteïnen en vitamines? En waar zitten ze in? De tekst is voorzien van een voedingstabel van het Voedingsbureau. De opdrachten gaan in op zowel voedsel als de spijsvertering. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.

Geplaatst op Geef een reactie

Opdrachten van anderen

De leerkracht die een Slimme Tekst gebruikt, staat het vrij er zelf opdrachten bij te maken. Ik verzorg ook opdrachten en in sommige gevallen vragen, maar daar kan je groep misschien niet mee uit de voeten. Het kan ook zijn dat je thema of project op een punt is dat een andere opdracht gewenst is.

Dat is allemaal geen probleem, zolang het bij je eigen school blijft. Echter, in fora worden (goed bedoelde) opdrachten verspreid die gekoppeld zijn aan een Slimme Tekst van mij. Dat heb ik liever niet. De tekst zélf nog een keer openbaar maken schendt mijn auteursrecht en is niet toegestaan. Je eigen opdrachten verspreiden en naar de tekst verwijzen kan ik niet verhinderen, maar vind ik geen goed idee. Het wekt de indruk dat ik er achter sta en dat is niet in alle gevallen zo.

Voor de duidelijkheid: vrijwel elke Slimme Tekst bevat vragen en/of opdrachten en die staan in dezelfde pdf als de tekst. Is dat anders, dan zeg ik dat erbij. Andere opdrachten, uit welke bron dan ook, zijn niet door mij gemaakt en worden niet door mij ondersteund. Ik ben ook niet verantwoordelijk voor fouten die erin zitten.

De leerkracht heeft de vrijheid de tekst (die intact moet blijven, dat weer wel) in te zetten op de manier die hem of haar goeddunkt. Andere opdrachten dan de bijgevoegde opdrachten zijn oké voor de eigen groep of school, maar verspreid ze a.u.b. niet.

Geplaatst op Geef een reactie

‘Avonturen’ op papier

De tekst ‘Avonturen tegen wil en dank’ gaat over de belevenissen van mijn eigen vader in WO2. Hij moest in het kader van de Arbeitseinsatz naar Duitsland. Voor één van de opdrachten vraag ik de kinderen een brief te schrijven namens hem aan zijn familie. Groep 7 van De Zon in De Kwakel schreef prachtige brieven, waarvan hier een voorbeeld. En een foto van een geconcentreerde leerling… bedankt!

Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwste Slimme Tekst: vakantie!

De zomervakantie komt eraan. Deze nieuwe tekst laat de kinderen zien dat vakantie weliswaar leuk is, maar niet gratis. Voor het gezin uit de tekst moeten de kinderen vijf opties berekenen, voor vijf verschillende bestemmingen. De opdrachten zijn dan ook echte rekenkrakers: bijna alle gegevens staan in de tekst, maar waar ook weer? Een leuke puzzel om samen te doen, met internet en een rekenmachine bij de hand. Juf of meester moet ook even meerekenen. Belangstelling? Ga naar de contactpagina.