‘De bak’ 2019

Slimme Teksten – begrijpend lezen en wereldoriëntatie basisonderwijs

Hier ziet u een overzicht van de teksten die in 2019 verschenen zijn, inclusief de ‘updates’. Een aantal is ook opgenomen in een Slim Project, dat staat er dan bij vermeld. De teksten gaan niet rechtstreeks in op de actualiteit, en worden regelmatig bijgewerkt als de informatie niet meer up-to-date is (suggesties welkom!).

Onderwerp: tijdzones. Titel: Hoe laat is het bij jullie? Hoe zit dat nou? Het is in Londen vroeger dan bij ons, maar in Istanbul later. Deze Slimme Tekst is door het iets grotere lettertype en de eenvoudigere tekst wellicht geschikt voor iets jongere kinderen (ongeveer groep 5). Opgenomen in Slim Project ‘Topografie’.

Onderwerp: de bouw. Titel: In Holland staat een huis. Deze tekst behandelt woordenschat rondom het bouwen van een huis. Tevens gaan de kinderen zich verdiepen in een offerte en een bouwtekening; met rekenkundige opdrachten. Opgenomen in Slim Project ‘Wetenschap en Techniek‘.

Onderwerp: illustraties. Titel: Hoe doen ze dat toch? Opdrachten (‘kunstkaart’) met korte uitleg over illustreren. Welke technieken kun je gebruiken? En kun je het ook zelf?

Onderwerp: klimaatverandering. Titel: Rudi en de zee. Deze opgefriste tekst behandelt klimaatverandering vanuit het perspectief van een eilandstaatje in de Stille Oceaan. Rudi gaat er op bezoek met zijn vader en leert tot zijn schrik dat zijn nieuwe vrienden daar over een paar jaar geen eiland meer hebben. Opgenomen in Slim Project ‘Milieu’.

Onderwerp: Schiphol. Titel: Tweemaal Schiphol. Twee spreekbeurten over Schiphol, met de nodige verschillen. En de sprekers zijn het ook niet eens over de groei van de nationale luchthaven. Voer voor discussie! Opgenomen in Slim Project ‘vervoer’ en Slim Project ‘close reading’.

Onderwerp: de kangoeroe. Titel: Huppend door het leven. Deze tekst is een (aangepaste) vertaling van een Engelse Smart English-tekst over kangoeroes in Australië. De Nederlandse versie is een beetje ‘verhollandst’: wist u dat er kangoeroes hebben rondgehupt op de Veluwe? De tekst bevat veel informatie over buideldieren en zoogdieren in het algemeen.

Onderwerp: emigratie. Titel: Op weg naar Canada. Deze tekst over emigratie naar Canada is de vertaling van de Engelse Smart English-tekst. Een meisje skypet met een familielid in Canada. Hoe zat dat in de jaren ’50 met emigratie? En gebeurt het nog steeds? Opgenomen in Slim Project ‘close reading’.

Onderwerp: Suriname. Titel: Het Surinaamse kookboek. Deze tekst behandelt de Surinaamse smeltkroes culinair: de kinderen maken kennis met verschillende gerechten en zo met de verschillende culturen. Een les in koken, recepten, boodschappen, geld én een lesje in verdraagzaamheid.Opgenomen in Slim Project ‘Caribisch Nederland en Suriname’.

Ook verschenen: Slim Doe Meer. Een document met méér opdrachten bij een aantal Slimme Teksten. Doe meer met minder!

Ook verschenen: Smart English. De reeks Smart English bevat zeven Engelse teksten over zeven Engelstalige landen: het Verenigd Koninkrijk, De Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland, Canada en Zuid-Afrika. De teksten zijn geschikt voor de onderbouw van het VO, en uiteraard voor alle kinderen en leerkrachten die er belangstelling voor hebben.