De andere bak (2)

Slimme Teksten – begrijpend lezen en wereldoriëntatie basisonderwijs

Hier ziet u nóg een overzicht van de teksten die in 2016 verschenen, maar eerder gemaakt zijn. Een aantal is ook opgenomen in een Slim Project, dat staat er dan bij vermeld. De teksten gaan niet rechtstreeks in op de actualiteit en worden regelmatig bijgewerkt als de informatie niet meer up-to-date is (suggesties welkom!).

Onderwerp: Recycling. Titel: ‘Oud wordt weer als nieuw’. Het wordt de kinderen duidelijk hoeveel je kunt (en moet) recyclen. Opdracht: werkstuk maken over recycling in jouw gemeente. Opgenomen in Slim Project ‘Milieu’.

Onderwerp: Groene energie. Titel: ‘Wind, zon en water’. Duurzame energie uitgelegd, van windmolen tot getijdencentrale. De vragen en opdrachten stimuleren de kinderen verder te kijken ‘dan hun neus lang is’. Opgenomen in Slim Project ‘Milieu’.

Onderwerp: Artikel 1 van de Grondwet. Titel: ‘Iedereen is gelijk’. De vragen bestaan o.a. uit casussen: is hier wel sprake van gelijke behandeling in de zin van Artikel 1? Opgenomen in Slim Project ‘Samenleving en bestuur’.

Onderwerp: Achternamen. Titel: ‘Achternamen toen en nu’. Afkomst van achternamen verklaard. Zoek die van jezelf eens op!

Onderwerp: Rampenfilms. Titel: ‘Wat een ramp van een film’. Met vragen en opdrachten (schrijf er zelf eentje!), en YouTube-links naar de fragmenten.

Onderwerp: Geologie. Titel: ‘IJsland voor beginners’. Een verhalende tekst over een bezoek aan dit vulkanische eiland: aardplaten, vulkanisme, etc. Met vragen en opdrachten.

Onderwerp: Tweede Wereldoorlog. Titel: Wie is wie, wat is wat?’. Geen tekst, maar een beeldpuzzel: welke begrippen en plaatjes horen bij elkaar? Opgenomen in Slim Project ‘Tweede Wereldoorlog’.

Onderwerp: Tweede Wereldoorlog. Titel: ‘De Bezetting’. WOII in vogelvlucht: de opkomst van Hitler, de blitzkrieg, de Bezetting, en het einde. Opgenomen in Slim Project ‘Tweede Wereldoorlog’.

Onderwerp: Dans (1). Titel: ‘Ka mate! Ka mata!’. De geschiedenis achter de ‘oorlogsdans’ van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam verklaard. Met close-readingvragen én Maori-woordenschat. Opgenomen in Slim Project ‘Muziek en dans’.

Onderwerp: Dans (2). Titel: ‘Streetdance!’. Deze mix van breakdance, electric boogie én New Yorkse straatwijsheid werkt aanstekelijk! Kun je het zelf ook? Opgenomen in Slim Project ‘Muziek en dans’.

Onderwerp: Dans (3). Titel: ‘Salsa1 Salsa! Salsa!’. Deze latin dans is onverminderd populair in Nederland. De herkomst wordt uitgelegd, en de kinderen leren iets over ritme-instrumenten. Opgenomen in Slim Project ‘Muziek en dans’.